Locuri de vizitat langa Sighisoara. Ce să vizitezi în împrejurimile Sighișoarei ?
Cu o istorie bogată, arhitectură medievală impresionantă și peisaje naturale deosebite, zona Transilvaniei oferă o experiență de neuitat. De la castele misterioase la păduri încântătoare și sate săsești încărcate de tradiții, această zonă este un paradis pentru iubitorii de natură, cultură și aventură.
Lasă-te purtat de farmecul autentic al acestui colț de rai transilvănean și pătrunde în cele mai frumoase locuri din prejma Sighișoarei.
Înainte să părăsiți cetatea medievală Sighișoara, dacă încă nu ați vizitat, va încurajăm să vizitați următoarele expoziții istorice impresionante, care vă vor purta cu siguranță în timp si vă vor permite să vizualizați cum trăiau sașii acum câteva sute de ani, într-un mod interactiv:
Expoziția Casa Breslelor Sighișoara
În expoziția găzduită de Casa Breslelor veți găsi o varietate de unelte, echipamente și mașinării utilizate cu peste un secol în urmă de meșteșugarii sași din Sighișoara și împrejurimi. Aceasta se află la intrarea în cetate și este la baza Turnului cu Ceas, simbolul orașului. Aici a fost pivnița de vinuri a familiei Sander, ai cărei strămoși sunt fondatorii fabricii de ceramică din Sighișoara.
La toate acestea, tabloul istoric este completat de informațiile impresionante despre cele 9 bresle care au dezvoltat cetatea Sighisoara si i-au asigurat paza. Breslele nu au fost doar organizații economice, ci au avut și un rol activ în construirea bisericilor. Fiecare breaslă avea propriul altar al sfântului protector în interiorul bisericilor, cu bănci inscripționate și poziții specifice în spațiul bisericii în funcție de rangul breslei.
Expoziția Casa Armelor și Hărților
Casa Armelor și Hărților are sub egida sa peste 500 de hărți, gravuri, desene, litografii și cărți vechi din Transilvania și din întreaga țară. De asemenea, dacă te-ai întrebat cum arătau armele foștilor luptători, aici poți admira o bogată selecție de arme, armuri și piese numismatice din diferite perioade istorice, începând de la era preistorică și până în secolul XX, provenind din diverse colțuri ale lumii.
Un punct de atracție al colecției este prima monedă bătută pe teritoriul României, expusă la Casa Armelor și Hărților. Exponatele numismatice sunt organizate și expuse cronologic, acoperind o perioadă de peste două milenii și jumătate.
Dacă dorești să vezi mai multe obiective din Sighișoara, intră pe articolul dedicat:
TOP Obiective Turistice din Sighisoara.
Printre atractiile turistice din preajma Sighișoarei se numără următoarele:
Cetatea Rupea – fortăreața arhaică a trecutului Transilvaniei.
Cetatea Rupea datează încă din secolul XIV și este alcătuită dintr-o serie de fortificații, inclusiv ziduri de apărare, turnuri și porți. Acestea au fost construite în diferite perioade, extinse și fortificate de-a lungul secolelor. Cetatea a fost folosită atât în scopuri defensive, cât și ca locuință și centru administrativ. Ea se află pe o stâncă calcaroasă la marginea orașului Rupea, de unde se observă perfect panorama împrejurimilor.
Satul Viscri – o oază de tradiție.
Satul are o populație mică și păstrează în mare măsură tradițiile și obiceiurile sale originare, fiind considerat un exemplu de conservare a patrimoniului cultural săsesc din Transilvania. Unul dintre cele mai cunoscute atracții turistice din Viscri este Biserica Fortificată, o construcție din secolul XIII care servea ca loc de apărare în fața invaziilor și atacurilor.
Cetatea Saschiz – o călătorie în epoca îndepărtată.
Cetatea Saschiz este un exemplu impresionant de arhitectură fortificată săsească, cu ziduri masive, turnuri de apărare și un turn cu ceas unic. Saschiz este, de asemenea, cunoscut pentru biserica sa fortificată, datând din secolul al XIV-lea, în interiorul cetății, găsindu-se clădiri bine conservate ca muzee și spații expoziționale.
Biertan – o bijuterie antică a Transilvaniei.
Biertan este un mic sat la doar 30 de km de Viscri, și este o destinație deosebită pentru pasionații de istorie, arhitectură și artă religioasă. Este evidențiată ca fiind una dintre cele mai bine păstrate și impresionante cetăți din zonă, care datează din secolul al XVI-lea și care a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.
Richiș – un loc medieval în mijlocul naturii.
Richiș se remarcă prin casele sale săsești bine conservate, cu fațade colorate și detalii arhitecturale tradiționale. Satul este renumit pentru bisericile sale fortificate, care au fost construite în perioada medievală și au avut un rol important în apărarea comunității săsești în fața invaziilor.
Mălâncrav – autenticitatea transilvăneană la ea acasă.
Mălâncrav este înconjurat de coline și dealuri acoperite de păduri și pășuni, ceea ce îl face un loc în care te poți conecta cu natura, potrivit pentru plimbări și drumeții. Aici se găsește Muzeul Memorial „ Samuel von Brukenthal”, care găzduiește o colecție de obiecte de artă, artefacte legate de istoria locală și de cultura sașilor transilvăneni.
Satul Seleuș – un colț de istorie și cultură săsească.
Satul Seleuș este o destinație potrivită pentru cei care doresc să exploreze patrimoniul cultural și arhitectural local, să se bucure de frumusețea naturii și să descopere tradițiile și obiceiurile locale din zona Mureșului. Acesta este și el foarte bine cunoscut datorită bisericii sale fortificate din centrul satului. Vizitatorii pot interacționa cu localnicii, pot cunoaște obiceiurile și tradițiile lor, precum și să deguste bucătăria locală și produsele tradiționale.
Feldioara – martor al trecutului medieval al Transilvaniei
Feldioara este cunoscut pentru cetatea sa, care datează din secolul al XIII-lea și a fost construită de cavalerii teutoni. Cetatea a fost ridicată pe o colină înaltă de unde se poate observa o priveliște panoramică deosebită asupra împrejurimilor.
Toate aceste sate au în componența lor cel puțin o biserică fortificată, care fac din povestea lor una și mai interesantă pe care trebuie să o descoperi. Totodată, toate sunt veritabile peisaje idilice care împletesc perfect natura cu arta tradițional transilvăneană.
Haide să nu ne oprim doar la locuri pe care știm sau de care ne-au zis prietenii și să ne aventurăm spre necunoscutul fermecător al Transilvaniei și să explorăm împrejurimile impresionante ale Sighișoarei.
Sighișoara este un oraș transilvănean medieval, fortificat, foarte bine conservat. Este o bogăție a României, un loc încărcat de istorie și spirit săsesc. Pe lângă acesta se află multe atracții turistice care nu sunt de neglijat.
Acestea fiind spuse, călătoria către o lume medievală plină de peripeții, moșteniri culturale, tradiții și peisaje spectaculoase, te așteaptă pe drumul tău spre Sighișoara și în inima acestui oraș fortificat.