TOP obiective turistice Sighisoara. Ce este de vizitat in Sighisoara?

Descoperă care sunt principalele atractii si obiective turistice Sighisoara! Îți garantăm că vei fi purtat în timp și vei putea vizualiza istoria cu ochii tăi prin expozițiile impresionante de pe raza orașului transilvănean.

Iată ce trebuie să vizitezi neapărat atunci când vii în Sighișoara:

1. Piața Cetății din Sighișoara

Obiective turistice Sighisoara - Piata Cetatii
Piața Cetății din Sighișoara

Localizare: În centrul cetății Sighișoara

În topul obiectivelor turistice din Sighișoara se află Piața Cetății, un loc magic care se află de sute de ani în centrul comunității și care poartă cu el jumătate de mileniu de evenimente însemnate pentru zona Transilvaniei.

Altă dată un loc în care aveau loc toate activitățile importante din cetatea medievală, de la judecarea proceselor, la comerț, astăzi farmecul ei istoric a transformat-o într-o atracție ideală pentru turiști.

Este locul perfect în care te poți relaxa la o terasă, admirând casele colorate și cetatea medievală, care te întorc în istorie, amintind de epoca de glorie a locului.

Obiective turistice din Sighisoara - Breasla Fierarilor - Casa Breslelor
Breasla Fierarilor - Casa Breslelor

Localizare: Strada Turnului, Nr. 1; In Cetatea Sighișoara – www.casa-breslelor.ro

Pentru cei pasionați de istorie și nu numai, trebuie să treceți pe lista de obiective turistice de vizitat în Sighișoara și expoziția Casa Breslelor

Acesta găzduiește o expoziție de unelte, echipamente și mașinării utilizate in urmă cu peste 100 de ani de meșteșugarii sași din Sighișoara și din împrejurimi.

Toate bunurile din incinta muzeului sunt autentice, restaurate, astfel încât poți vedea măiestria și tenacitatea de care a dat dovadă fiecare breaslă în confecționarea de echipamente și unelte cu ajutorul tehnologiilor din acea vreme.

Breasla Macelarilor - Casa Breslelor
Breasla Macelarilor - Casa Breslelor
Obiective turistice Sighisoara - Casa Breslelor
Intrarea catre Casa Breslelor
obiective turistice sighisoara - Casa Armelor si Hartilor Sighisoara
Expoziția istorică “Casa Armelor și Hărților” Sighișoara​

Localizare: Strada Zidul Cetatii, Nr. 3 (In Cetatea Sighișoara) – www.casaarmelor.ro

Explorează o colecție impresionantă de hărți, arme și monede și vizualizează istoria așa cum nu ai mai făcut-o până acum!

Casa Armelor si Hartilor este o colecție privată ce reunește și valorifică un număr impresionant de hărți, gravuri, desene, litografii, precum și una dintre cele mai mari colecții de carte veche din Transilvania și din țară.

Colecția cuprinde, de asemenea, un număr impresionant de arme, armuri și piese de numismatică de pe întregul mapamond începând cu perioada preistorică până în zilele noastre.

obiective turistice sighisoara - Casa Armelor si Hartilor Sighisoara
Expoziția istorică “Casa Armelor și Hărților” Sighișoara​
obiective turistice sighisoara - Casa Armelor si Hartilor Sighisoara
Expoziția istorică “Casa Armelor și Hărților” Sighișoara​

4. Cel mai emblematic obiectiv turistic din Sighisoara: Turnul cu Ceas

Obiective Turistice Sighisoara - Turnul cu Ceas
Turnul cu Ceas

Localizare: În cetatea Sighișoara

Printre obiectivele turistice cele mai vizibile din Sighișoara se numără și Turnul cu Ceas, care veghează impunător asupra piețelor din Orașele de Sus și de Jos.

Înalt de peste 64 de metri, și cu o istorie deosebită, ca sediu al Sfatului Orășenesc, este singurul turn din Cetate care nu a fost proprietatea niciunei bresle, fiind în administrarea autorităților locale.

5. Obiectiv turistic religios: Biserica din Deal Sighisoara

Obiective Turistice Sighisoara - Biserica din Deal
Biserica din Deal Sighisoara

Localizare: Strada Cojocarilor 3, Sighișoara

Încă un obiectiv turistic de vizitat pentru turiștii ce trec prin Sighișoara se poate admira pe platoul Dealului Cetății: Biserca din Deal – a patra biserică gotică, ca mărime, din Transilvania.

Un monument asupra căruia timpul și-a pus amprenta, oferă celor ce îl vizitează ocazia de a admira câteva fragmente din picturile murale cu o istorie de peste 500 de ani.

Astăzi o Biserică evanghelică, a fost construită pe ruinele unor alte biserici din secolele XII și XIII, fiind printre singurele lăcașe de cult ortodoxe care au cripta situată sub cor.

6. Obiectiv turistic religios: Biserica Mănăstirii din Sighișoara

Obiective Turistice Sighisoara - Biserica Manastirii
Biserica Mănăstirii din Sighișoara

Localizare: Strada Cetății, Sighișoara

Dacă ești în căutarea unei experiențe arhitecturale unice în Transilvania, trebuie să vizitezi Biserica Mănăstirii din Sighișoara!

Mănăstirea Dominicană din Sighișoara este atestată documentar din anul 1298, într-o scrisoare a papei Bonifaciu al VIII-lea. În vremea respectivă exista deja biserica dedicată Fecioarei Maria. Lăcașul a fost extins între anii 1492 și 1515 într-o biserică gotică de tip hală. În anul 1556 mănăstirea a fost desființată, iar proprietățile ei au fost secularizate.

Această clădire istorică impresionantă, construită în secolul al XIII-lea, iar prima mențiune documentară a localității stă în legătură cu această mănăstire. Te va cuceri cu arhitectura sa barocă și cu strane și balcoane bogat decorate cu sculpturi și covoare orientale. 35 de asemenea covoare de mare valoare artistică din secolele XVI și XVII formează zestrea și podoaba bisericii evanghelice. Biserica adăpostește și obiecte antice precum o cristelniță din bronz din 1440 sau orga baroc, care este folosită și astăzi la concerte.

Renovările recente au transformat-o într-un important obiectiv turistic. Frescele au fost restabilite și structura clădirii a fost consolidată, astfel încât să poți admira acest monument istoric în siguranță.

7. Scara Școlarilor Sighisoara

Obiective Turistice Sighisoara Scara Scolarilor
Scara Școlarilor

Localizare: Scara Şcolarilor, Sighișoara

Un loc puțin atipic și special pentru Sighișoara este Scara Școlarilor, construită pentru a lega zona de jos a orașului cu zona de sus, unde se afla Cetatea Sighișoara și alte clădiri importante. Inițial construită în 1642 cu 300 de trepte, astăzi turiștii mai pot urca doar 176 până la priveliștea unică asupra Sighișoarei.

Realizată din piatră și lemn, reflectând arhitectura medievală a orașului, scara a fost construită pentru a le oferi elevilor o cale sigură de a ajunge la școală, chiar și pe ninsoare sau ploaie, fără a trece prin cimitirul care se afla în aceeași zonă. Însă, de-a lungul timpului, ea a avut și alte destinații.

În prezent, scara este un obiectiv turistic deschis publicului, care oferă o priveliște panoramică asupra orașului medieval Sighișoara, pentru cei care sunt destul de determinați să ajungă în vârf.

Potrivit legendei, gruparea scărilor câte 6, cu o pauză între ele reprezintă o metaforă a săptămânii de lucru cu 6 zile lucrătoare și una de odihnă.

8. Drumul Panoramic Sighișoara

Obiective Turistice Sighisoara Drumul Panoramic
Drumul Panoramic Sighișoara

Te invităm la pas să descoperi locuri ascunse și povești nespuse din Sighișoara. Știm locul perfect pentru a te conecta la poveștile orașului și a pătrunde în atmosfera autentică a locului. Drumul Panoramic din Sighișoara te va purta într-o călătorie fascinantă prin timp și spațiu.

Acest traseu captivant, care înconjoară zidurile vechi ale Cetății Sighișoara, deschide porțile către priveliști uluitoare și emoții copleșitoare. Cu o semnificație aparte, drumul nu doar că marchează granița dintre Orașul Vechi și Orașul Nou, dar și îmbrățișează amintirile orașului și ale celor care l-au construit. 

9. Turnul fierarilor Sighisoara

Obiective Turistice Sighisoara Turnul fierarilor
Turnul fierarilor Sighisoara

Localizare: Piața Muzeului, Sighișoara.

Turnul Fierarilor, păstrează în zidurile sale o istorie fascinantă și o legătură strânsă cu Breasla Fierarilor, care l-a ridicat în anul 1631. Acest obiectiv turistic rămâne o mărturie mută a meșteșugarilor fierari din trecut. Inițial construit pe temelia fostului Turn al Bărbierilor, el se înalță în spatele Bisericii Mănăstirii, impunându-se ca un simbol încărcat de însemnătate.

Din perspectivă arhitecturală, frumusețea edificiului se evidențiază prin trei nivele dispuse într-o formă rectangulară. Deși pare masiv și relativ modest privit din interiorul cetății, transformarea sa într-o prezență măreață are loc atunci când este privit din exterior.

Turnul Fierarilor, un reper semnificativ pentru Sighișoara care se bucură de statutul de monument istoric înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. În prezent, acesta găzduiește expoziția „Dracula Galleries”, ce oferă o experiență captivantă vizitatorilor. Prin proiecții de filme și documentare, expoziții variate și ateliere de creație și meșteșuguri, această galerie de artă aduce în prim-plan o gamă diversă de activități care completează povestea captivantă a acestui turn emblematic.

10. Obiectiv turistic religios: Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif Sighisoara

Obiective Turistice Sighisoara Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif
Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif

Localizare: Strada Zidul Cetății, Sighișoara (în Cetate).

Descoperă un loc fascinant, o bijuterie a construcției sacre, care a luat viață în anul 1895 sub îndrumarea preotului paroh Josef Weiss! Catedrala romano-catolică dedicată Sfântului Iosif dezvăluie istoria adâncă și rădăcinile ce se întind în trecut până la vechile biserici medievale care au dominat această zonă.

Arhitectura construcției este una de stil neo-clasic, cu inspirații din tradiția Italiei, mai precis din nordul acesteia. Atunci când te apropii de catedrală, arcadele decorative, rozetele romane și detaliile cu suflu clasice îți întâmpină privirea.

Nu este doar construcția impresionantă și estetica sa care fascinează vizitatorii. Din vechea arhivă, s-au păstrat comori prețioase: cele două altare din transept, cristelnița și cadrele tablourilor de la cele 14 opriri pe Drumul Crucii, elemente care întregesc tabloul impresionant al Catedralei.

11. Turnul Cizmarilor Sighisoara

Obiective Turistice Sighisoara - Turnul Cizmarilor
Turnul Cizmarilor

Localizare: Strada Zidul Cetății, Sighișoara (în Cetate).

Ca o piesă esențială în puzzle-ul de apărare al cetății, Turnul Cizmarilor rămâne o mărturie vie a istoriei, atestat încă din secolul al XVI-lea care a stat sub protecția breslei cizmarilor.

Acest obiectiv turistic a trecut prin multiple transformări de-a lungul secolelor, într-o succesiune de evenimente care au lăsat amprente adânci asupra întregii cetăți. Printre aceste evenimente se numără incendiul devastator din 1676 și cutremurul din 1681.

Renunțând la etajul inferior și sigilând vechiul punct de acces, turnul a deschis o nouă intrare care rămâne în uz și astăzi. În acest nou spațiu, se conturează un pilon central care susține boltirile caracteristice, iar adăugarea celor două turnuri de observare, în vest și est, a adus o dimensiune suplimentară funcționalității sale.

În zilele noastre, turnul capătă o nouă valoare. Partea sa superioară găzduiește o redacție de ziar, iar la nivelul mansardei, răsună voci și muzică, întrucât găzduiește un post de radio local.

12. Turnul Croitorilor Sighisoara

Obiective Turistice Sighisoara Turnul Croitorilor
Turnul Croitorilor

Localizare: Strada Zidul Cetății, Sighișoara ( zona cele de a doua porți de acces în Cetate)

Aflat în imediata apropiere a Turnului Cizmarilor, Turnul Croitorilor, este un punct strategic care asigura protecția intrării din spate în Cetatea Sighișoara.

Cu o arhitectură simplă dar masivă, acest turn își găsește originile undeva în secolul al XIV-lea. La fel ca multe alte elemente ale cetății, a fost afectat de tragicul incendiu din 1676, iar pentru a căpăta din nou aspectul său autentic, arcada porții dinspre nord a fost restituită în anul 1935. În trecut, cele două căi de acces pentru vehiculele care treceau prin parterul turnului puteau fi securizate cu grilaje din fier, pentru o apărare în ambele direcții. Partea superioară a acestui turn ascunde încă mister și funcționalitate militară, fiind dotată cu deschideri strategice pentru trageri și locuri special amenajate pentru aruncare.

13. Turnul Cojocarilor Sighisoara

Obiective Turistice Sighisoara Turnul Cojocarilor
Turnul Cojocarilor

Localizare: în Cetate.

O altă componentă esențială a sistemului de fortificații care învăluie cetatea, este Turnul Cojocarilor.

Împreună cu Turnul Măcelarilor, acesta alcătuiește o pereche de structuri defensive care, în trecut, vegheau asupra Porții Törle, locul având o semnificație aparte deoarece aici erau împărțite turmele în fiecare seară.

Datând încă din începutul secolului al XV-lea, Turnul Cojocarilor devine o fereastră către trecutul îndepărtat, o fereastră în care se oglindesc dimensiunile modeste și forma simplă, caracterizate de o configurație pătrată.

14. Turnul Măcelarilor Sighisoara

Obiective Turistice Sighisoara Turnul Măcelarilor
Turnul Măcelarilor

Localizare: în Cetate.

Turnul Măcelarilor a jucat un rol important în apărarea laturii de vest a cetății și totodată era locul în care breasla măcelarilor își desfășura activitatea. Aceasta se ocupa de tăierea animalelor și comercializarea cărnii.

Ulterior un bastion a fost construit chiar în fața turnului, care oferea o arie extinsă pentru tragerile artileriei. Amplasat la baza celei mai înclinate zone ale dealului, acesta a îndeplinit funcția de apărare pentru sectoarele de sud-vest și nord-vest ale cetății.


 

Dacă vrei să explorezi și împrejurimile Sighișoarei, atunci îți recomandăm să vizitezi acest articol.

Este bine de știut însă, că cetatea are un farmec aparte care nu poate fi descris în cuvinte. Este un loc plin de istorie, ale cărui obiective turistice spun povești vechi de sute de ani, care marchează evoluția civilizației din regiunea Transilvaniei.

Te încurajăm să trăiești pe pielea ta experiența vizitei în Sighișoara! Acum că știi atractiile si obiectivele turistice din Sighisoara, excursia ta va fi una reușită!