Turnul cu Ceas Sighisoara - Program, Vizitare, Istorie

cetatea sighisoara imagine
Vedere asupra Cetatii Sighisoara

Într-un cadru de poveste, în inima Trasnilvaniei, se adăposește un oraș unic cu un farmec medieval ce te poartă într-o altă lume. Sufletul orașului este Turnul cu Ceas, o bijuterie arhitecturală care vegheaza asupra Sighișoarei de mai bine 7 secole.

Acest emblematic turn medieval nu este doar o simpla constructie de piatra, ci un simbol al timpului și al identității locale.

Localizare – În centrul cetății Sighișoara

Turnul cu Ceas funcționează ca muzeu, iar dacă dorești să-l vizitezi poți după următorul program:

Program de vară: 15 mai-15 septembrie

  • luni – închis
  • marți-vineri – 09:00-17:30
  • sâmbătă-duminică – 10:00-17:30
 

Program de iarnă: 16 septembrie-14 mai

  • luni – închis
  • marți-vineri – 9:00-15:30
  • sâmbătă-duminică – 10:00-15:30
 

Prețul unui bilet este de 12 lei pentru adulți și  4 lei pentru copii.

Turnul cu Ceas Sighisoara
Obiective turistice din Sighisoara - Breasla Fierarilor - Casa Breslelor
Expozitia "Casa Breslelor" Sighisoara

In imediata vecinătate, la doar câțiva pași de Turnul cu Ceas se afla o expoziție privată care conturează viața artizanilor sași ai secolelor trecute, întemeietorii orașului.

Casa Breslelor scoate în evidență imaginea celor 9 bresle care au făcut ca povestea acestui loc să fie una deosebită. Aici pot fi admirate exponate vechi de sute de ani, cum ar fi unelte și mașinării ale meșteșugarilor. Aceste exponate sunt moștenirea pe care au lăsat-o breslele generațiilor viitoare, fiind totodată o reprezentare a abilităților și priceperii de care au dat dovadă meșteșugarii în producerea instrumentelor și echipamentelor cu tehnologia disponibilă la acea vreme. Clădirea în care astăzi se găsește expoziția a aparținut cândva familiei Sander, ai cărei strămoși au fost cei care au înființat în urma cu 160 de ani fabrica de ceramica din Sighișoara.

Pentru lista completă a obiectivelor turistice din Cetatea Sighisoara dă click aici.

In imediata vecinătate, la doar câțiva pași de Turnul cu Ceas se afla o expoziție privată impresionantă care conturează viața artizanilor sași ai secolelor trecute, întemeietorii orașului.

Pentru lista completă a obiectivelor turistice dă click aici.

Obiective turistice din Sighisoara - Breasla Fierarilor - Casa Breslelor
Expozitia "Casa Breslelor" Sighisoara

Casa Breslelor scoate în evidență imaginea celor 9 bresle care au făcut ca povestea acestui loc să fie una deosebită.

Aici pot fi admirate exponate vechi de sute de ani, cum ar fi unelte și mașinării ale meșteșugarilor. Aceste exponate sunt moștenirea pe care au lăsat-o breslele generațiilor viitoare, fiind totodată o reprezentare a abilităților și priceperii de care au dat dovadă meșteșugarii în producerea instrumentelor și echipamentelor cu tehnologia disponibilă la acea vreme.

Clădirea în care astăzi se găsește expoziția a aparținut cândva familiei Sander, ai cărei strămoși au fost cei care au înființat în urma cu 160 de ani fabrica de ceramica din Sighișoara.

Pentru lista completă a obiectivelor turistice din Cetatea Sighisoara dă click aici.

Istoria Turnului cu Ceas

Cel mai reprezentativ obiectiv turistic al orașului, și totodată o atracție deosebit de iubită de turiști, este chiar emblema Sighișoarei, Turnul cu Ceas. Cu o înălțime impresionantă de 64 de metri, ridicat în secolul la XIV-lea, impunătorul turn este vizibil din orice colț al orașului medieval. În contrast cu celelalte turnuri construite și protejate de breslele cetății, Turnul cu Ceas aparținea comunității în ansamblul său. Până în secolul al XVI-lea, acest simbol a servit drept sediu pentru Sfatul orașului. Inițial a fost construit pentru a proteja poarta principală a fortificației de invaziile inamicilor, dar pe de altă parte a fost gândit și pentru a impresiona vizitatorii străini.

Pentru a creiona o imagine completă a turnului trebuie adusă în discuție și arhitectura sa unică. Acoperișul turnului are o estetică în stil baroc, cu ceas și statuete în manieră renascentistă, iar structura sa îmbină elemente gotice și romanice. Formele de boltă cu arc sunt de influență romanică, în timp ce arcul frânt prezintă caracteristici gotice.

Acoperișul prezintă o formă piramidală cu o înălțime de 34 de metri. Deasupra acestuia se înalță două cupole în formă de bulgări, iar vârful este încheiat cu un mic glob. În partea superioară a construcției se înalță un stâlp meteorologic, la vârful căruia se află un cocoș care se rotește în funcție de direcția vântului. Când cocoșul este orientat spre apus se preconizează că va ploua. În partea de sus a galeriei de lemn, de-a lungul celor patru laturi ale bazei acoperișului, se ridică patru turnulețe înalte de 12,5 metri. Deși, în prezent pot părea elemente decorative simple, în trecut, acestea inspirau teamă, deoarece reprezentau simbolurile „jus gladii,” adică dreptul sabiei (dreptul cetății de a judeca și de a condamna la pedeapsa capitală).

Un alt lucru interesant despre acoperișul turnului se pot observa șapte figurine din lemn de tei, care au simbolistică aparte, ele sunt reprezentante ale zilelor săptămânii. Statuetele se mișcă o dată pe zi la miezul nopții, marcând începutul unei noi zile. De la latura orientată către cetate se pot observa figurine simbolice ale Păcii, Justiției și Dreptății. În direcția orașului, statuetele zeilor romani sunt personificări pentru zilele săptămânii: Diana (luni), Marte (marți), Mercur (miercuri), Jupiter (joi), Venus (vineri), Saturn (sâmbătă) și Soarele (duminică). Îngerașii, simbolizând Ziua și Noaptea, se schimbă zilnic: la ora 6 dimineața, în timp ce la 18 se face trecerea la Noapte, cu un îngeraș ce ține două lumânări aprinse.

Forma actuală a Turnului cu Ceas datează din anul 1677 și a fost realizată de constructori străini, care l-au reconstruit în stilul baroc după tragicul incendiu din 1676. Cu toate acestea, în 1874, turnul a fost supus unei renovări generale, în timpul căreia țiglele simple au fost înlocuite cu cele smălțuite pe care le vedem și astăzi.

Turnul îndeplinește și rolul de muzeu (Muzeul de Istorie) din 1899, unicul din România organizat pe verticală, cu șase niveluri. Aici, pasionații muzeologi au adunat de-a lungul timpului obiecte arheologice (unelte, ceramice, monede), artă populară, instrumente medicale ale lui Josef Bacon, fondatorul muzeului, mobilier pictat și ceasuri istorice.

Pe scurt, la primul nivel, sunt prezente plăcuțe originale care reprezentau denumirile sălilor muzeului în forma lor inițială, din anii 1900. În prima cameră, imediat ce pășești înăuntru, vei găsi o veche machetă a cetății, realizată în 1952 de către un istoric local numit Julius Misselbacher, la solicitarea Muzeului de Istorie.

La nivelul al doilea al clădirii, vei descoperi Farmacia Medievală, unde sunt expuse instrumente medicale antice, sticle inscripționate (unele găsindu-și originea în jurul anului 1670) și cărți vechi specializate.

După ce treci pe lângă o ușă impresionantă din lemn din 1536, urci la etajul trei, unde vei intra într-o cameră cu un plafon cu boltă superbă. Aici se găsește o expoziție specială dedicată breslelor din Sighișoara. În această încăpere vei descoperi o varietate de obiecte create de zeci de bresle existente în Sighișoara până în 1872.

La nivelul patru al clădirii găsești faimosul mecanism al ceasului celebru. Ceasul are două cadrane cu diametrul de 2,4 metri, plasate pe exteriorul turnului.

Din 1999, centrul istoric al Sighișoarei face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, datorită clădirilor medievale care s-au păstrat aproape intacte, unele fiind restaurate după întâmplările mai puțin plăcute la care orașul a fost supus: pe lângă epidemii de ciumă și incendii, a trecut prin asedii repetate.

Nu ezita să faci din mica călătorie în Sighișoara o escapadă de neuitat descoperind această oază de tradiție și liniște! Fie că vrei să vezi exponatele muzeului, să admiri arhitectura Turnului sau doar să te bucuri o priveliște spectaculoasă asupra orașului, Turnul cu Ceas te așteaptă cu porțile deschise!